Skip to content
Gratis verzending vanaf €20 (NL) / €50 (EU) - voor 17:00 besteld, dezelfde dag verzonden.
Wat zijn paddenstoel extracten en hoe gebruik je ze?

Wat zijn paddenstoel extracten en hoe gebruik je ze?

Paddenstoelen zijn de nieuwe gezondheidshype. Maar voor veel paddenstoelen die een reputatie van gezondheidsvoordelen hebben, is het moeilijk ze te vervoeren en vers te verkopen. Dat is waar de paddenstoel extracten om de hoek komen kijken. Zij zorgen ervoor dat je toch de voordelen van deze paddenstoelen in je keuken kan gebruiken. Maar wat zijn paddenstoel extracten precies? Hoe gebruik je ze? Lees verder om erachter te komen.

Wat zijn paddenstoel extracten en waarom zou je ze gebruiken?

Nu de gezondheidsvoordelen van paddenstoel extracten in steeds grotere mate bekend worden, willen veel mensen weten waar je ze kan krijgen, waar paddenstoel extracten om bekend staan en hoe ze gebruikt dienen te worden.

Paddenstoelen worden in Azië al eeuwen gebruikt om hun geneeskrachtige voordelen, en nu beginnen ze ook populair te worden in de westerse wereld. Veel van de natuurlijke stoffen in paddenstoelen die een verdediging vormen tegen vijanden, kunnen ook de afweersystemen van jouw eigen lichaam helpen.

Paddenstoel extracten geven toegang tot nog veel meer soorten paddenstoelen dan dat je in de supermarkt kan vinden. En de gezonde voordelen zijn veel geconcentreerder in extracten dan in hele paddenstoelen. In plaats van een pond verse Lion’s Mane te eten, kun je met een lepel extract in je koffie dezelfde voordelen behalen.

Hoe gebruik ik paddenstoel extracten?

Paddenstoelextracten zijn eenvoudig te gebruiken. Je kunt een paddenstoel extract toevoegen aan allerlei soorten etenswaren en dranken, van thee, koffie en smoothies tot soepen en roerbakgerechten. Je kunt een lepel Chaga extractpoeder in je koffie doen, of wat Reishi poeder aan een stoofschotel toevoegen.

Bedrijven voegen zelfs extracten toe aan producten voor lichaamsverzorging, zoals douchegel en lotions.

Hoe wordt een paddenstoel extract gemaakt?

Hierbij een kort overzicht van hoe paddenstoel extracten gemaakt worden door commerciële fabrikanten.

Eerst worden rauwe paddenstoelen geoogst, gedroogd en vermalen tot een fijn poeder.

Daarna wordt het poeder meestal gekookt in water. Sommige paddenstoelen bevatten echter samenstellingen die niet oplosbaar zijn in water. Deze paddenstoelen worden gekookt in alcohol of in een mengsel van water en alcohol, omdat de alcohol de gunstige stoffen naar boven haalt.

Ongeacht de kookmethode zorgt het kookproces ervoor dat de celwanden van de paddenstoelen afgebroken worden, zodat extractie van de gunstige samenstellingen (beta-glucanen, triterpenen, etc.) mogelijk is.

Na afronding van het kookproces wordt de ontstane vloeistof gefilterd en daarna verpakt op één van de volgende drie manieren:

1. Vloeibaar paddenstoel extract

De fabrikant kan de vloeistof direct verpakken als vloeibaar paddenstoel extract.

2. Paddenstoel extract in poedervorm

Om een gepoederd extract te maken stuurt de fabrikant het paddenstoel extract vloeistof naar een zogenaamde sproeidroger, een machine die alle vloeistof verdampt, waardoor er een gepoederd paddenstoel extract overblijft.

Dit poeder kan worden toegevoegd aan koffie of smoothies, of gebruikt worden in allerlei gerechten.

3. Paddenstoel extract Capsules

Fabrikanten stoppen paddenstoel extract poeder ook wel in capsules, die kunnen worden ingenomen als elke andere pil. Paddenstoel capsules zijn een goede manier om je paddenstoel extract poeder binnen te krijgen als je weinig tijd hebt.

Wat zijn de voordelen van paddenstoel extracten?

De voordelen van paddenstoel extracten hangen af van welke paddenstoel is gebruikt om het extract te maken. Er zijn veel verschillende soorten paddenstoel extracten, waarvan de voordelen worden besproken in andere artikelen. Maar hier volgen een aantal voorbeelden van paddenstoel extracten.

Wij behandelen de 3 populairste, te weten Chaga, Reishi en Cordyceps.

Chaga paddenstoel extracten
Chaga

1. -Chaga Paddenstoel extract-

Chaga groeit in de wouden op het noordelijk halfrond, maar alleen de Chaga die op levende berken groeit bezit de actieve samenstellingen die nodig zijn voor maximale gezondheidsvoordelen.

• Diverse studies hebben aangetoond dat Chaga wellicht eigenschappen tegen kanker bevat, tegen darmkanker in het bijzonder.
• De antivirale eigenschappen van Chaga kunnen ook helpen bij minder ernstige virale aandoeningen, zoals verkoudheid en griep, maar ook bij meer ernstige, zoals pokken.
• Beta-glucanen, die Chaga ook bevat, helpen bij het verlagen van het cholesterol.
• Van de fytovoedingsstoffen, betulinezuur en polyfenolen in Chaga wordt gedacht dat ze helpen bij diabetes door het verlagen van het bloedsuikergehalte.
• Onderzoek op laboratoriumdieren geeft aan dat Chaga het uithoudingsvermogen verhoogt, het leer- en herinneringsvermogen vergroot en ontstekingen terugdringt. Laboratoriumonderzoek bij mensen is nog in uitvoering.

Potentiële bijwerkingen van Chaga

Chaga kan een verhoogd bloedverlies veroorzaken, dus overleg eerst met de huisarts, in het bijzonder wanneer je een operatie moet ondergaan of als je al problemen hebt met overmatig bloeden.

Chaga extractpoeder is een prima manier om te profiteren van de voordelen van Chaga.

Het extractpoeder kan worden toegevoegd aan allerlei soorten dranken. Chaga heeft een beetje een bittere, vanilleachtige smaak die goed samengaat met veel soorten fruit, voor het maken van koude drankjes en smoothies. Je kunt het ook gebruiken om gezonde snacks te maken met noten, ijs en cake of taart.

Hieronder enkele van de Chaga extracten die ik graag gebruik. Meestal voeg ik ’s middags gepoederd extract toe aan mijn koffie.

Vloeibaar Chaga extract

Foodsporen Chaga Extract. Chaga extract is te bitter om onder je tong te plaatsen en zo in te nemen. Het beste is om het extract te mengen met thee, koffie, soepen of sauzen.

Chaga capsules

Pure Mushrooms Chaga Capsules. Pure Mushrooms Chaga Capsules zijn een eenvoudigere manier om een dagelijkse dosis Chaga binnen te krijgen.

Reishi paddenstoel extracten
Reishi

2. -Reishi paddenstoel extract-

Reishi, (Chinese lakzwam, ook bekend onder de naam lingzhi), is een schimmel die groeit in warme en vochtige gebieden.

Medicinaal gebruik van Reishi paddenstoelen gaat terug tot zeker 2000 jaar voor Christus, met beschrijvingen in oud-Chinese teksten als ‘een tonicum tegen veroudering.’

Hieronder enkele befaamde voordelen van de Reishi paddenstoel.

Wetenschappelijke studies tonen aan dat Reishi paddenstoelen het immuunsysteem een boost geven
• Reishi paddenstoelen zijn veelbelovend in de strijd tegen kanker, waarbij Reishi wordt aanbevolen als een aanvullende kuur op kankerbehandelingen.
• Tests wijzen uit dat Reishi vermoeidheid terugdringt en depressie reduceert
• Reishi bevat natuurlijke antioxiderende eigenschappen-
• Reishi kan helpen bij het verbeteren van je cholesterolgehaltes
Testen bij dieren hebben bewijs geleverd dat bèta-glucanen in Reishi paddenstoel extract zowel activiteit van het immuunsysteem stimuleren als een ‘antitumor’-effect produceren
• Studies tonen aan dat Reishi paddenstoelen bloedsuikergehaltes bij dieren reduceren.

Potentiële bijwerkingen van Reishi

Reishi paddenstoel extract kan effect hebben op medicijnen voor een hoge bloeddruk. Overleg met je huisarts voordat je Reishi probeert. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven dienen het gebruik van Reishi ook te vermijden.

Sommige mensen hebben aangegeven dat ze last van hun maag kregen na het gebruik van paddenstoel extract. Stop in dat geval het gebruik.

Je kunt Reishi extract kopen als capsules, poeder, of vloeistof. Hier volgen enkele van mijn favoriete opties.

Liquid Reishi Extract

Het Foodsporen Paddenstoel extract is echt een aanrader!

Reishi Capsules

Pure Mushrooms Reishi Capsules. Deze capsules zijn de #1 keuze in de Benelux.

Cordyceps paddenstoel extracten
Cordyceps

3. -Cordyceps Paddenstoel extract-

Cordyceps is misschien wel één van de minst aantrekkelijke van alle paddenstoelen en het wonderbaarlijke leven ervan is vastgelegd is een aantal documentaires. De paddenstoel is dan ook een bijzondere parasitaire schimmel die groeit op insecten. De schimmels vallen hun gastheer aan en laten lange stengels ontkiemen, die door het vlees van de gastheer groeien totdat zij uit het lichaam komen.

De Chinezen gebruiken deze schimmels al heel lang (en ook het overgebleven deel van het insect) voor diverse gezondheidsproblemen, vermoeidheid en als afrodisiacum.

Onderzoekers hebben meer dan 400 soorten Cordyceps ontdekt. Tot nog toe hebben zij zich echter op slechts twee van deze soorten gestort: Cordyceps Sinensis en Cordyceps Militaris.

Tests tonen aan dat Cordyceps kan helpen bij het onderdrukken van kanker in muizen. Tests geven tevens aan dat Cordyceps lymfoom en melanoom kunnen stoppen. Onderzoekers zijn van mening dat Cordyceps veelbelovend kan zijn als middel voor het bestrijden van vele soorten kanker.
• In China is Cordyceps al een goedgekeurd behandelmiddel voor hartritmestoornissen (onregelmatige hartslag).
• Het blijkt dat Cordyceps insuline kan stimuleren, waarmee het bloedsuikergehalte laag wordt gehouden, wat weer kan bijdragen aan de verlichting van de symptomen die bij diabetes type 2 horen.
• Cordyceps verhoogt het uithoudingsvermogen, en dus ook het vermogen om meer, beter en met toenemende resultaten te trainen.
• Studies tonen aan dat Cordyceps vele nuttig antioxidanten bevat, die helpen bij de bestrijding van schade aan cellen.
• Onderzoek toont anti-verouderingseigenschappen aan en een verhoogd herinneringsvermogen bij oudere muizen, evenals een verbeterde geslachtsdrift.

Potentiële bijwerkingen van Cordyceps

Net zoals andere medicinale paddenstoelen vertraagt Cordyceps bloedstolling, dus overleg met de huisarts bij een aanstaande operatie.

Dat gezegd hebbende zien de Chinezen, die Cordyceps al eeuwen gebruiken, het als een veilig, natuurlijk geneesmiddel en zij gaan dan ook door met het gebruik van Cordyceps voor geneeskundige doeleinden.

Liquid Cordyceps Extract

Foodsporen Paddenstoel extract. Ik doe elke dag een paar druppels bij mijn middagkoffie, samen met Chaga poeder.

Cordyceps Capsules

Pure Mushrooms Cordyceps Capsules. Deze capsules zijn de #1 keuze in de Benelux.

Conclusie

Zoals je ziet bieden paddenstoel extracten veel voordelen en worden ze al eeuwen gebruikt voor geneeskundige doeleinden. Onderzoek toont aan dat er nog veel meer potentiële voordelen te ontdekken zijn.

Daarnaast bestaan er nog veel meer soorten paddenstoel extracten dan die waarover ik in dit artikel schreef.

Back To Top
De waardering van hollandnaturals.eu/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 140 reviews.